headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Reisdocumenten
Voor een reis door Tibet heb je een paspoort nodig, dit moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst van de reis. Ook heb je een visum nodig voor China (want Tibet is officieel een onderdeel van China) EN een Travel Permit voor Tibet. De Travel Permit voor Tibet wordt uitgegeven door onze lokale agent in Tibet, en is inbegrepen in de reissom. We hebben hiervoor wel een aantal gegevens van je nodig, de informatie hierover ontvang je na boeking. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, raden we je aan contact op te nemen met de ambassade of een visumbureau voor eventuele afwijkende regels.

 

Visum China
Als je vanuit Nepal naar Tibet reist, is dat sinds 2004 alleen nog mogelijk met een visum voor China dat is uitgegeven door de Chinese Ambassade in Kathmandu! Het visum kan geregeld worden door onze lokale vertegenwoordiger in Nepal als je bij ons je reis hebt geboekt. De kosten hiervoor zijn op dit moment circa 150 dollar, dit kun je ter plaatse betalen (cash of per creditcard, dan met 4% extra kosten). De visa worden uitgegeven op maandag t/m vrijdag en zijn normaal gesproken de volgende middag gereed. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis! Let op: de Chinese Ambassade in Kathmandu kan het visum weigeren indien je eerder hebt gereisd naar een van de volgende landen: Afghanistan, Iran, Irak, Syrië en/of Pakistan. Graag ontvangen we na boeking een kopie van je paspoort, zodat onze lokale agent het aanvragen van je China-visum ter plaatse alvast kan voorbereiden.

 

Als je vanuit China naar Tibet wilt reizen, moet je zelf een visum voor China aanvragen, alle informatie over het aanvragen van je Chinese visum vind je in onze visuminformatie ChinaLet op: vul bij het aanvragen van je visum voor China s.v.p. NIET in dat je naar Tibet gaat!!!! Ook kun je onder ‘beroep’ beter geen journalist of schrijver invullen. In dat geval schrijf je employee! Graag ontvangen we een kopie van je China-visum, uiterlijk enkele weken voor vertrek, zodat we je Tibet-permit kunnen regelen.

 …
Tip: denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum thuis achter te laten voor familie of bekenden, of scan de papieren in en mail ze naar je eigen e-mailadres, dan heb je ze altijd bij de hand!
permits TIBET

 

Geen Permits Tibet?
In 2012 en in het voorjaar van 2013 is Tibet gesloten geweest voor toeristen, simpelweg door geen permits meer af te geven. Dit kan weer gebeuren en soms wordt pas op het laatste moment bekend gemaakt dat er geen permits worden afgegeven. Bij boeking van een reis door Tibet moet je dus rekening houden met het feit dat de Chinese overheid soms geen permits meer afgeeft en dat Tibet dus feitelijk wordt afgesloten voor toeristen. Deze regels worden door de de Chinese autoriteiten bepaald en kunnen plotseling -zonder waarschuwing vooraf- veranderen. Vanwege deze ondoorzichtige en soms onduidelijke & wisselende regelgeving is het krijgen van een Tibet Permit altijd onder voorbehoud. Als de regelgeving weer wijzigt NA boeking van je Tibet-reis, zal je reis gewijzigd moet worden. We zullen dan altijd op zoek gaan naar de beste oplossing en een goed alternatief, in overleg natuurlijk! OutSight Travel kan echter niet aansprakelijk worden gesteld. Eventuele meerkosten zijn voor rekening van de reiziger. Wij adviseren hiervoor een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten!

 

Inentingen
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. OutSight adviseert je om op tijd (6 tot 4 weken voor vertrek) contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheid en benodigde voorzorgsmaatregelen. Het landelijk telefoonnummer hiervoor is 0900-2025505. Of kijk op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Hoogteziekte
Vanwege de grote hoogten in Tibet kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht kun je hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizelingen of last van kortademigheid krijgen. Aan de hoogte van Tibet zul je even moeten wennen en fysieke inspanning kun je de eerste dagen beter vermijden, ga dus niet meteen de trappen van het Potala-paleis bestijgen! Veel (zuiver) water drinken kan goed helpen. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen worden aangeraden voor boeking hun reisplannen met de huisarts te bespreken. In Nederland zijn, op recept, preventieve middelen te koop tegen hoogteziekte zoals Diamox.

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt. Vergeet in ieder geval niet het volgende:
-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

Leestips

leesboeken
Tibet: rovers, priesters en demonen  – A. David-Neel en V. Franken
De heilige berg – R. Thurman en T. Wise 
Een hotel op het dak van de wereld  – Alec le Sueur
Drie jaar in Tibet – E. Kawaguchi
Het Diamanten Pad – div. schrijvers
Tibetaanse en Mongoolse mythen
Naar Tibet    – Patrick French 

reisgidsen
Lonely Planet Tibet (eng.)
De Tibet Reisgids – E.B. Booz en M. Zeyfert
Tibet Reisgids, Elmar (ned.)
Trotter Noord-India / Nepal / Tibet (ned.)

Contact
close slider